Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Northwind.



Το ελληνικό HARD ROCK – HEAVY METAL είναι μια όσο πονεμένη αλλά τόσο μπερδεμένη ιστορία. Η Echo Adventures θα προσπαθήσει, με τα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν να προσεγγίσει το θέμα μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων των γκρουπ της δεκαετίας του 80, μιας πραγματικά έντονης σε δραστηριότητα και και ποιότητα δεκαετίας. Τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής άνετα μπορούσαν να εξισωθούν με τα αντίστοιχα της αγγλικής σκηνής και γερμανικής σκηνής, τουλάχιστο στο θέμα του ταλέντου.... γιατί στο θέμα της υποδομής αλλά και προώθησης, μιλάμε για τελείως διαφορετικά...σύμπαντα, ούτε καν παράλληλα. Στην χώρα του ντίρι-ντάχτα η HARD ROCK – HEAVY METAL παραγωγή ήταν άγνωστη και ακατανόητη έννοια.
Αλλά μέσα στο μουσικό σκότος υπήρχαν και πολλά μουσικά διαμάντια που πάλευαν με νύχια και δόντια να κρατήσουν ζωντανή την σκηνή της ροκ γενικά. Με ελάχιστα μέσα, αλλά και πολύ μεράκι κατάφερναν να έχουν επαφή με το κοινό τους μέσα από λαίφ σε πιο απίθανους χώρους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μυθική μπόχα του του τσοντάδικου Σινέ Ελλήσποντος, αλλά και κάτι απίθανους που έβλεπαν εκατοντάδες μαλλιάδες έξω από το τσοντάδικο, Σαββάτο συνήθως , με την κλασσική ερώτηση "ρε παιδιά τι έργο έχει σήμερα" έτοιμη να βομβαρδίσει την heavy metal κουλτούρα. Η τραγωδία εναλλάσσονταν με την κωμωδία στην ροκ σκηνή εκείνης της εποχή σε απίστευτος ρυθμούς και περιστατικά τέτοιου είδους δεν είχαν τελειωμό. Αλλά ας ξεκινήσω από τους πρώτους σχεδόν... τους Θεσσαλονικείς Northwind.
Οι Northwind δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 (μην πω στα τέλη αυτής του 70), ενώ η πρώτη τους δουλειά κυκλοφόρησε το 1982, το Northcomin', που απλά φλέρταρε με τον σκληρό ήχο. Το δεύτερο τους άλμπουμ όμως, το Mythology (1987)με θεματολογία επηρεασμένη από την Αρχαία Ελλάδα (πριν γίνει της μόδας) ήταν πολύ πιο ανώτερο. Επαγγελματικός ήχος, έξυπνες μελετημένες συνθέσεις που σου μένουν. Το πρώτο concept album Ελληνικού σχήματος με θέμα την Αρχαία Ελληνική ιστορία, στο χώρο του Ελληνικού Metal. Κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ!!! Και κει που τα πράγματα άρχισαν να καλυτερεύουν και ετοιμαζόταν να φτιάξουν και το τρίτο τους άλμπουμ...διαλύονται! Οι δύο δίσκοι των Northwind είναι από τα πλέον σπάνια και συλλεκτικά βινύλια ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο: είτε δεν βρίσκονται καθόλου, είτε αν βρεθούν θα κοστίζουν πανάκριβα. Αποτελούνταν από :Kostas Nikolaidis - Bass/Vocals, Panos Tsakiroglou - Guitar, Thodoros Doulamis - Lead Vocals, Thanasis Tsimoudis - Drums. Το τι γίνονται οι μουσικού τους τώρα δεν γνωρίζω, αλλά με σιγουριά μπορώ να πω ότι ήταν πρωτοπόροι σε αυτό που έκαναν. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου