Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Eloy


Σπουδαίο συγκρότημα της γερμανικής progressive σκηνής που συνδύασε μοναδικά αλλά και πρωτοποριακά το συμφωνικό με το ψυχεδελικό ροκ, αρχής γενομένης από το 1969. Δεν εντάχθηκαν στο λεγόμενο Krautrock, παρόλο που και η εθνικότητά τους και ο χρόνος στον οποίο ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται, ευνοούσε αυτήν την ένταξη κι αυτό γιατί ο ήχος τους έκλινε περισσότερο προς τα αγγλικά συμφωνικά συγκροτήματα του βεληνεκούς των Pink Floyd και King Crimson.

Ιδρυτής και σταθερό μέλος μέχρι και σήμερα, παραμένει ο κιθαρίστας Frank Bornemann, σταθερό παραμένει και το ύφος της μπάντας πλέον, μετά από αρκετές αλλαγές μελών αλλά και προσπάθειες για στροφή σε κάτι πιο εμπορικό. Η αλήθεια είναι πως οι Eloy είναι μια αδικημένη εμπορικά μπάντα καθώς ουδέποτε κέρδισε το κοινό της Αμερικής, παρόλο που στη Γερμανία την ακολουθούσε μεγάλο ρεύμα.

Με περισσότερους από 20 δίσκους και εμφανίσεις ακόμα και σήμερα, πήραν το όνομά τους από το βιβλίο του H.G. Wells, Time Machine, που περιγράφει το ανθρώπινο είδος 800.000 χρόνια αργότερα, με τους Eloy ως μία ανθρώπινη φυλή που κάνει ένα νέο ξεκίνημα για την ανθρωπότητα, με τη βοήθεια ενός ταξιδιώτη του χρόνου. Κάπως έτσι παραλλήλισε ο Bornemann την πορεία των δικών του Eloy, σε μια εποχή που τα γερμανικά συγκροτήματα θεωρούνταν δευτεροκλασάτα και σπάνια εμφανίζονταν ερμηνεύοντας δικό τους υλικό και όχι διασκευές. Μια πορεία προς ένα άγνωστο μέλλον, όπως ακριβώς και οι Eloy του Wells...

Το παρόν βρίσκει το group με το Frank Bornemann στην κιθάρα και τα φωνητικά, το Michael Gerlach και τον Hannes Folberth στα πλήκτρα, τον Klaus-Peter Matziol στο μπάσο, το Bodo Schopf στα drums και το Steve Mann, επίσης, στην κιθάρα.

Αναμφισβήτητα πρωτοπόροι, αναμφισβήτητα αδικημένοι... Παρόλα αυτά, το στίγμα τους στο χώρο του progressive είναι αδιαμφισβήτητο!



Maria Anastasopoulou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου