Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Allman Brothers




Ένα συγκρότημα που άλλαξε το μουσικό χάρτη των Η.Π.Α., ανοίγοντας το δρόμο σε πολλά συγκροτήματα της Rock του Νότου προς την επιτυχία. Rock του Νότου...  μια ταμπέλα που οι αδελφοί Allman δεν τη δέχτηκαν ποτέ!
Το συγκρότημα συστάθηκε το 1969 και η επιτυχία ήρθε με το δεύτερο album "Idlewild South" το 1970 ενώ το διπλό live album "At Fillmore East" εκτινάχτηκε στο Νο 49 των 500 Καλύτερων Albums  Όλων των Εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone. Τα αλλεπάλληλα σολαρίσματα των Duane Allman, Didkey Betts - έτερος κιθαρίστας του συγκροτήματος - και του Gregg Allman - πλήκτρα/φωνή - μάγεψαν κοινό και κριτικούς σε συνδυασμό με τη δυναμική του Butch Trucks και του Jai Johanny Johanson στα τύμπανα.
Δύο τραγικά γεγονότα ήταν το έναυσμα πολλών αλλαγών στη σύνθεση της μπάντας από τη Georgia, στην πολυετή παρουσία της στα μουσικά δρώμενα. Όταν τον Οκτώβρη του 1971 ο κιθαρίστας Duane Allman σκοτώνεται σε τροχαίο με μηχανή, σε ηλικία μόλις 25 χρονών, ο Dickey Betts ανέλαβε όλα τα καθήκοντα κιθαρίστα, οδηγώντας τους Allman Brothers σε πιο country πορεία. Η απόδειξη αυτού δεν άργησε να φανεί καθώς το 1973 κυκλοφορεί το album Brothers and Sisters.
 

 Ένα χρόνο μετά το θάνατο του πολυθρηνημένου Duane, ο μπασίστας Berry Oakley, πάλι με μηχανή και σε μόνο τρία τετράγωνα απόσταση από το σημείο που σκοτώθηκε ο Duane Allman, χάνει τη ζωή του σε ατύχημα με λεωφορείο. Είχε προλάβει να ηχογραφήσει τα δύο μόνο κομμάτια του album Brothers and Sisters...
Ο αδελφός Allman αντικαθίσταται περιστασιακά με το Les Dudek και ο Oakley με το Lamar Williams ξεκινώντας τις αλλαγές στη σύνθεση του αρχικού group.
Από κει και μετά, εσωτερικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που σχετίζονταν με την κατανάλωση ουσιών - αλκοόλ και ναρκωτικών - έφεραν παρακμή και πτώση δημιουργικότητας και δημοτικότητας. Το 1976 διαλύονται, ξαναενώνονται το 1978, με νέο αίμα στο ανθρώπινο δυναμικό τους, για μια τετραετία ενώ οριστική επανένωση υπήρξε το 1989 και σταθερότητα, τελικά, επιτεύχθηκε το 2000.
Τελευταίο τους album ήταν το One Way Out του 2004, στις 26 Μαρτίου 2011 εμφανίστηκαν για διακοσιοστή φορά στο Beacon Theater, ενώ το 2012 τους απονεμήθηκε το Grammy Lifetime Achievement Award.
Παρόλο που στις δεκαετίες του '80 και του '90 υπήρξαν συγκροτήματα που εκπροσωπούσαν τη Southern Rock, παραμένει γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο αποδεκατισμός των Allman Brothers, αλλά και των Lynyrd Skynyrd - επίσης σημαντικός εκπρόσωπος του είδους - έφερε την παραγκώνιση της Rock του Νότου καθώς δεν κατάφερε να ξανασταθεί ποτέ επάξια στα πόδια της.

 Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου