Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ronnie James Dio





O Ronnie James Dio, με τη στεντόρεια φωνή του δυνατή μέχρι το τέλος, μονίμως ανήσυχος για δημιουργία, είναι από τις περιπτώσεις που ακόμα και όσοι δεν είναι φανατικοί ακροατές του, δε μπορούν να αμφισβητήσουν το ταλέντο και την προσφορά του.
Ιερό τέρας του heavy metal με τις ιστορικές συμμετοχές του στους Rainbow, Black Sabbath και Dio (band) ήταν ευρέως γνωστός για τα "κερατάκια" που σχημάτιζε με το δείκτη και το μικρό δάκτυλο του χεριού του. Τη χειρονομία αυτή την καθιέρωσε θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τον Ozzy - προκάτοχό του στους Black Sabbath - ο οποίος συνήθιζε να κάνει το σήμα της νίκης/ειρήνης στις συναυλίες. Αποτέλεσμα; Να γεννηθεί ένα ακόμα σήμα κατατεθέν του Heavy Metal, παρόλο που το mallocchio (η εν λόγω χειρονομία δηλαδή) έχει καταγωγή από την Ιταλία και αποτελεί προστασία από το κακό μάτι.
Παρόλο που του προσφέρθηκε υποτροφία σε Μουσικό Σχολείο στη Νέα Υόρκη, δεν παρακολούθησε ποτέ καθώς το ροκ τον είχε ήδη κατακτήσει ολοκληρωτικά. Οι εξαιρετικές του ικανότητες στο τραγούδι αποδίδονται στη σωστή αναπνοή που έμαθε παίζονται κόρνο όταν ήταν παιδί.
Ηχογραφήσεις ξεκίνησε πολύ νωρίς σε τοπικές rockabilly μπάντες της Νέας Υόρκης και συμμετείχε σε αρκετά σχήματα πριν ο Blackmore τον "αρπάξει" στην κυριολεξία (θέλοντας να φύγει από τους Deep Purple και να κάνει δική του μπάντα), με πιο γνωστά τους Ronnie Dio and the Prophets και τους Elf.
Δεκέμβρης του 1974 και ο Dio ηχογραφεί δύο κομμάτια σε στούντιο της Florida μαζί με το Ritchie. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του δέοντος ικανοποιητικό και ο Blackmore παίρνει μέλη των Elf και σχηματίζει τους Ritchie Blackmore's Rainbow, βγάζοντας πρώτο άλμπουμ το 1975.
Τέσσερα χρόνια άντεξε ο Dio το Ritchie και ο Ritchie το Dio, χωρίζοντας τα τσανάκια τους το 1979 και εισχωρώντας ο Dio στους Black Sabbath, αντικαθιστώντας τον Ozzy με ιστορικό αποτέλεσμα για τη μουσική, το album Heaven and Hell το 1980.
Η επιθυμία του ανέκαθεν όμως ήταν να κάνει καθαρά δική του μπάντα, έτσι το 1982 σχηματίζει τους Dio μαζί με το Vinny Appice (drummer των Black Sabbath), το Vivian Campbell στην κιθάρα και τον Jimmy Bain στο μπάσο, με πρώτο album το Holy Diver το Μάιο του '83. Δέκα albums ηχογραφήθηκαν στο σύνολο, μέχρι και το 2004, από τους Dio, με αρκετές όμως εναλλαγές στα μέλη του σχήματος.
Πραγματικά ανήσυχος, καθ' όλη τη διάρκεια της 68χρονης ζωής του συμμετείχε σε πολλά projects, επανεμφανιζόμενος με τους Black Sabbath σε μια tour 98 χωρών, τραγουδώντας μέρος του single Stars ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική, συνεργαζόμενος  με Tenacious D και Queensrÿche, μπαίνοντας τελικά, το 2007, στο Rock Walk of Fame του Guitar Center στο Hollywood's Sunset Boulevard.




16 Μαΐου 2010, δυο μήνες πριν κλείσει τα 68 του χρόνια, έσβησε από μετάσταση καρκίνου του στομάχου. Η σύζυγος και manager του Wendy Gaxiola ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα του στο internet πως η μουσική του θα ζει για πάντα... Dio στα ιταλικά σημαίνει Θεός... Τυχαίο;

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου