Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Arctic Monkeys


Από τα πιο δημιουργικά indie rock συγκροτήματα της εποχής μας, οι Arctic Monkeys ξεκινούν τη δράση τους το 2002 σε ένα προάστιο του Sheffield. Το πρώτο τους album, Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006) εξαντλήθηκε από τους φίλους της μπάντας γρηγορότερα από κάθε άλλο album στην ιστορία της Αγγλικής μουσικής.
Με πέντε Brit Awards και δύο φορές υποψήφιοι για Grammy, οι Arctic Monkeys είναι ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που κέρδισαν την προσοχή του κοινού μέσω δωρεάν διανομής demo τους, μετά από κάθε live εμφάνιση! Δεν ήξεραν καν, κατά δήλωσή τους, πώς να τα ανεβάσουν στο internet... Φίλοι του group είναι αυτοί που δημιούργησαν site και συνεχίστηκε η προβολή της μπάντας μέσω αυτού. Ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, ο Mark Bull, τράβηξε video με εμφανίσεις τους και το σήκωσε στο προσωπικό του site και έτσι, χωρίς το promotion δισκογραφικών εταιριών, τράβηξαν την προσοχή του BBC και του Τύπου. Τελικά υπέκυψαν στην πίεση αλλά και στις οικονομικές απολαβές που θα τους παρείχαν οι δισκογραφικές, ξεκινώντας από τη Domino και συνεχίζοντας με την ΕΜΙ.
Η απρόσμενη επιτυχία οδήγησε τον Andy Nicholson, αρχικό μπασίστα του συγκροτήματος, να αποχωρήσει με 6ψήφιο, βέβαια, νούμερο στην επιταγή που έλαβε και να ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία, οπότε και αντικαταστάθηκε από το Nick O'Malley. Σήμερα λοιπόν, οι Arctic Monkeys έχουν υπόσταση χάρη στον Alex Turner - lead vocals, lead/rhythm guitar, στον Jamie Cook - rhythm/lead guitar, στο Nick O'Malley και στο Matt Helders στα τύμπανα. Με τέσσερα studio albums στο ενεργητικό τους, ολοκλήρωσαν μια απολύτως επιτυχημένη διετή περιοδεία σε πόλεις όλου του κόσμου, δίνοντας  της το όνομα του τελευταίου τους album, Suck It and See. Τον Ιούνιο θα έχουν την τύχη οι Σουηδοί, Δανοί και Γερμανοί να τους απολαύσουν σε festivals που πραγματοποιούνται στις αντίστοιχες χώρες, ενώ νωρίτερα, το Μάιο, θα εμφανιστούν στο Sasquatch! Music Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου