Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Rolling Stones - Gimme Shelter




Από τη μια ο πόλεμος στο Βιετνάμ, από την άλλη φυλετικές εξεγέρσεις και κάπου ένας Charles Manson να κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία της Sharon Tate, συζύγου του Roman Polanski... Πολλές οι κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές λοιπόν που ώθησαν το Mick Jagger να αναζητά "καταφύγιο από αυτή τη θύελλα", τραγουδώντας Gimme Shelter το 1969!
Συνδυασμός εμπνεύσεων του ιδίου και του Keith Richards, κιθαρίστα των Rolling Stones, δημιούργησαν ένα "ταραγμένο" mid tempo ροκ κομμάτι που ξεκινά με τη ρυθμική κιθάρα του Keith ακολουθούμενη από τη φωνή του Mick.
Κατά δήλωση του ίδιου του Jagger, σε συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone, γίνεται απόλυτα σαφής η σκληρότητα και η βιαιότητα της εποχής, με τον πόλεμο να μαίνεται στο Βιετνάμ και σκηνές βίας, λεηλασιών και εμπρησμών να εκτυλίσσονται στις μικρές οθόνες των πολιτών. Συνεχίζοντας να μιλάει για το Gimme Shelter, στο περιοδικό, αναφέρει πως  είναι ένα τραγούδι  "του τέλους του κόσμου"...















Μέχρι και σήμερα η συμμετοχή της Merry Clayton στα φωνητικά θεωρείται από τις πιο εξέχουσες συμμετοχές γυναίκας τραγουδίστριας σε κομμάτι των Rolling Stones!
Γνωρίζοντας τις συνθήκες που δημιούργησαν το Gimme Shelter  δε μπορούμε να μη νιώσουμε ανατριχίλα όταν ακούμε: War, children, it's just a shot away, Its just a shot away
Rape, murder! Its just a shot away
, Its just a shot away

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου