Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Linkin Park




Με ρίζες στο εναλλακτικό metal, οι Linkin Park εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της 3η χιλιετίας υιοθετώντας στοιχεία hip-hop, rock και ατμοσφαιρικού ηλεκτρονικού ήχου. Η άνοδος τους οφείλεται στην πινελιά που πρόσθεσαν στο ορμητικό rap-rock ρεύμα που έφεραν οι Limp Bizkit και οι Korn, καθώς επικεντρώθηκαν στη διαδραστική ερμηνεία του Chester Bennington και του rapper Mike  Shinoda στα φωνητικά, στις δυνατές ενορχηστρώσεις και στα DJ εφέ πάνω σε βαριές κιθάρες.
Παρόλο που οι πωλήσεις των τεσσάρων albums που ακολούθησαν του πρώτου δεν ξεπέρασαν ποτέ την τρομακτική επιτυχία του Hybrid Theory, είναι λίγες οι alt-metal μπάντες που μπορούν να συγκρίνουν το μέγεθος της επιτυχίας τους με αυτήν των Linkin Park. 50 εκατομμύρια δίσκοι παγκοσμίως με 5 studio albums από το 2000 ως το 2012 στάθηκαν παραπάνω από ικανοί να τους οδηγήσουν στο απόγειο της επιτυχίας! Δεκάδες οι διακρίσεις, από Grammy και Radio Music Awards ως World Music Awards και MTV Video Music Awards!



 
Όλα αυτά ξεκίνησαν όταν τρεις μαθητές λυκείου - ο Shinoda, o Bourdon και ο Delson - ελλείψει πόρων, διαμόρφωσαν το δωμάτιο του πρώτου σε studio και ηχογράφησαν ένα demo με τέσσερα κομμάτια, ενώ είχαν ήδη εντάξει στην παρέα τον Joe Hahn και το Dave "Phoenix" Farrell. Η πρώτη απόπειρα εύρεσης δισκογραφικής σφραγίστηκε με αποτυχία, γεγονός που έφερε εντάσεις μεταξύ τους, αλλαγές στο όνομα του συγκροτήματος, καθώς ως Xero ξεκίνησαν, πέρασαν στο Hybrid Theory και κατέληξαν στο Linkin Park, που προφανώς στάθηκε και το τυχερό τους! Εντωμεταξύ, στην ομάδα έχει προσχωρήσει και ο Chester Bennington, που επικράτησε μεταξύ των υποψηφίων με το δυναμικό του στυλ και δημιούργησε αμέσως με το Shinoda μια ακαταμάχητη χημεία στα φωνητικά.
Το 1999 τους βρίσκει να διανέμουν ένα EP μέσω chat rooms, δημιουργώντας μια άτυπη ομάδα που διένειμε, με τη σειρά της, τη μουσική τους στο διαδίκτυο. Αρκετές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες για εύρεση δισκογραφικής εταιρίας που θα τους αναλάμβανε, τους οδήγησε στο να χτυπήσουν την πόρτα και του Jeff Blue, νυν αντιπροέδρου της Warner Bros. Records, που τελικά τους βοήθησε να υπογράψουν με την  εταιρία.
Το 2000 ήταν η χρονιά που οι Linkin Park κυκλοφορούν το "Hybrid Theory", συγκεντρωμένη δουλειά 5 ετών με πάνω από 4.8 εκατομμύρια αντίτυπα τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας! Ακολούθησαν άλλα τέσσερα  albums: το Meteora, εμπνευσμένο από τα χτισμένα στους βράχους μοναστήρια των Μετεώρων το2003, το Minutes to Midnight, το2007, με διαφορετικό ήχο από το γνωστό, ως τότε, nu metal ύφος του συγκροτήματος, το A Thousand Suns, το2010, με ένα πιο "προχωρημένο" πειραματικό σετ κομματιών και το Living Things, το 2012, που επικεντρώθηκε στους ανθρώπους και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αμέτρητες εμφανίσεις, πολλές για φιλανθρωπικό σκοπό και η ηχογράφηση του New Divide για την ταινία Transformers: Revenge of the Fallen συμπλήρωσαν τη δραστηριότητα του group.
Με το Rob Bourdon στα drums, το Brad Delson ως lead guitarist, το Dave Farrell στο μπάσο, το Joe Hahn στα πλήκτρα και στον προγραμματισμό και τον Chester Bennington στα φωνητικά μαζί με το Mike Shinoda ο οποίος έχει αναλάβει και τη ρυθμική κιθάρα και το πιάνο, το ένα δισεκατομμύριο θεάσεις στο youtube φαίνεται ένας τόσο μικρός αριθμός για ένα τόσο μεγάλου βεληνεκούς συγκρότημα... 

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου