Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Tool




Το μαγικό που συμβαίνει ακούγοντας κομμάτια των Tool είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες μηνύματα, έννοιες και ερμηνείες πίσω από τα μοναδικά λυρικά και ο καθένας μας είναι ελεύθερος να τα ερμηνεύσει κατ' ιδίων! Άλλοτε σκοτεινά τα λόγια, άλλοτε με φαινομενικά θρησκευτικό, προφανώς όμως, εντυπωσιακά κυνικό πνευματικό απόηχο, σε συνδυασμό με την art rock μουσική δημιουργούν εικόνες ξεχωριστές, που δύσκολα ξεχνιούνται.
Σχηματίστηκαν το 1990 στο Los Angeles από τον τραγουδιστή Maynard James Keenan, πρώην στρατιωτικό, οινοποιό και ηθοποιό, τον κιθαρίστα Adam Jones, 9ο καλύτερο metal κιθαρίστα και ιθύνοντα νου στη δημιουργία των μοναδικών μουσικών videos των Tool, το ντράμερ Danny Carey, βαθύ λάτρη της τέχνης της μαγείας και συλλέκτη βιβλίων του Alister Crowley και το μπασίστα Paul D' Amour, ο οποίος αντικαταστάθηκε το 1995 από τον Justin Chancellor, πρώην μέλος των Peach.
Η σχέση του group με τη μουσική βιομηχανία είναι αμφίθυμη, καθώς κατά καιρούς έχουν λογοκριθεί αυστηρά για τις δημιουργίες τους και τα μέλη επιμένουν στην απόλυτη προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τέσσερα studio albums [Undertow (1993),  Ænima (1996),  Lateralus (2001), 10,000 Days (2006)], ένα EP, ένα demo, τρία video albums, δεκατρία singles και 8 music videos, έχουν κατακτήσει τρία Grammy καλύτερης metal ερμηνείας και ήταν υποψήφιοι άλλες τέσσερις φορές σε διαφορετικές κατηγορίες.
 















Φανερές οι επιρροές από τους πρωτοπόρους King Crimson και τους Melvins, αλλά και από Pink Floyd και Sex Pistols καθώς το εύρος στο ύφος της μουσικής τους είναι αχανές. Η μοναδικότητα στον τρόπο που τραγουδάει ο Keenan επηρέασε, με τη σειρά της, τους Pete Loeffler των Chevelle, Will Martin των Earshot και Fred Durst των Limp Bizkit.
Δε μένει λοιπόν, παρά να ευχηθούμε να μπορέσουμε να τους ξαναδούμε ζωντανά κάποια στιγμή για να νιώσουμε ακόμα πιο έντονα την επιρροή που θα έχουν... σε μας...


Μαρία Αναστασοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου